Gyakori kérdések

plug-free-img.png

Kérdese van?

Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdésekre a válaszokat, hogy evvel is időt spóroljunk Önnek. Amennyiben nem talál választ kérdésére, abban az esetben vegye fel velünk a kapcsolatot, és kollégáink segíteni fognak Önnek!

A modernebb légkondicionálók fejlett légszűrőkkel rendelkeznek, így a lakás levegője is sokat tisztulhat egy ilyen berendezés használatával. Emellett párátlanítóként is funkcionálnak. Továbbá csökkenthetjük a lakásban előforduló penészt is.

A hagyományos légkondicionálókat elég évente egyszer, ám a fűtésre is használt klímákat mindkét szezon (hűtési, fűtési) előtt érdemes megnézetnünk szakemberrel, hogy elvégezze a szűrők tisztítását.

Mindegyik ma kapható klíma képes fűtésre is, ám nem mindegyiket gazdaságos téli fűtésre is használni. Ez nagyban függ magától a készüléktől, illetve a felfűtendő helyiségtől is.

Amennyiben nincs szakszerűen karbantartva a készülék, akkor a klíma hőcserélő felülete koszossá válik, ezáltal nem fog tudni leadni/felvenni kellő mennyiségű hőt, így nagyban romlik a hatásfoka. Az élettani hatásra is fontos felhívni a figyelmet, ugyanis egy nem megfelelően karbantartott készülék esetén a spórák, vírusok, baktériumok elszaporodhatnak és a klíma ezeket a levegőbe fújhatja ki.

Minden otthon más, és más, illetve gyakran az igények is eltérnek egymástól. Továbbá kiemelten fontos, hogy olyan helyet találjunk a beltéri egység számára, ami eleget tesz az egészségügyi, a hűtéstechnikai, a belső építészeti, illetve az elektromossági szempontoknak is.

Körülbelül 3,5 – 4 órát vesz igénybe. 

Ez a szerelési helyszín megközelíthetőségétől, az épület jellegétől, építőanyagától, a falak szerkezetétől, állapotától, csövezési illetve vezetékezési távolságoktól is függ. Helyszíni felméréskor becslést tudunk adni a munka várható időtartamára, de az előre nem látható eseményekre nem.

Nincsenek rejtett, utólagos költségek. 

A vállalási ár tartalmazza az elektromos betáplálás kiépítését, alapesetben 3 méter hosszig hűtőkörök kialakítását, klíma tartókonzolt, rezsianyagot és a klíma szakszerű beüzemelését.

Ezt az Ön otthonának tájolása, az abban megtalálható üveg felületek nagysága, illetve a hűtendő belső tér mérete és kialakítása is nagy mértékben befolyásolja, ezért is érdemes szakembert megbízni a felmérés elvégzésével. 

Ha a klímát alul méretezik, nem hűti le a kívánt helységet!

Ha a klímát túlméretezik, drágább berendezést vásárol, mint kellene és szintén nem a kívánt kellemes hőmérsékletet kapja, nem beszélve a többletfogyasztásról.

Normál körülmények között 

Klíma névleges
teljesítménye

Helyiség térfogata
(légköbméter)
Helyiség alapterülete
(belmagasság: 2,7m)
2,5 kW 81 m3 30 m2
3,5 kW 116 m3 43 m2
5,2 kW 173 m3 64 m2
7,1 kW 238 m3 88 m2
10,5 kW 351 m3 130 m2
14,1 kW 470 m3 174 m2
  •  

Az inverter egy szabályzási forma. Különböző klíma gyártóknál lehetnek technológiai különbségek a megvalósítást és a minőséget illetően, de a lényeg azonos. Tömören összefoglalva: a klímaberendezés szíve, a hűtőkompresszor, régebben csak egy fix fordulatszámot tudott üzemeltetni. Ez azt jelentette, hogy ha a beltéri egység érzékelte a beállított hőfok függvényében, hogy hűtési igény van, indította a kültéri egységet – illetve váltotta a váltószelepet, ha fűtésre volt szükség. Ez egy egyirányú, egyszerű erősáramú vezérlést jelentett. Ha ment a kültéri egység, egy fix teljesítményt adott le addig, amíg a beltéri egység el nem vette róla az áramot. Sok más fejlesztés mellett így a legfontosabb jellemzője a modern klímáknak,  a működés közben a változó beállítások és mért hőmérsékletek függvényében önszabályozó a hűtő-/fűtőteljesítmény – azaz a kompresszor teljesítmény. Az inverteres klímák az erősáramú kapcsolatokon kívül rendelkeznek kétirányú gyengeáramú vezérléssel is. A kültéri egységekben is szükségessé vált egy vezérlőpanel, amely egyébként a hűtőkompresszor fordulatszámát a névlegesnél kisebb és nagyobb sebességre is tudja szabályozni. Tehát a klíma csak a megkívánt teljesítménnyel üzemelA hőmérséklet fokozatosan emelkedik,  így kímélve a hálózatot.

A kondenzvíz, más néven cseppvíz a levegőben található vízpára kicsapódása. A klímaberendezés hideg felületein keletkezik. Hűtés üzemmódban a klíma beltéri, fűtés üzemmódban pedig a klíma kültéri egységének hőcserélőjén képződik, gyűlik össze, majd folyik el az elvezetéseken. Nem mérgező, hiszen ezt lélegezzük be. Növényekre, állatokra sem káros. Bátran öntözhetjük vele növényeinket!