Alvás klímával – Ezekre érdemes figyelni

Mivel az útburkolatok felforrósodnak napközben, ezért éjszaka a városban nem igazán csökken már a hőmérséklet. Továbbá évről évre növekszik a melegebb napok, és esték száma a globális felmelegedés következtében. Ez igen nagy veszélyeket rejt magában a szív-érrendszeri betegekre, de az idősebbekre nézve is. Erre nyújthat megoldást az alvás klímával.

Alvás klímával
Ferenc Keresi képe a Pixabay -en.

A felnőtteknek hozzávetőlegesen egyharmada küzd alvásproblémákkal, holott az alvás létfontosságú az emberi szervezet normális működéséhez. Napjainkban gyakori egészségügyi probléma a rendszertelen, nem megfelelő pihenés. Amennyiben túl keveset alszunk, hajlamosabbak vagyunk valamilyen krónikus betegségre, továbbá károsodnak a kognitív funkcióink, illetve a pszichológiai működésünk is. Ezekből kifolyólag rendkívül fontos, hogy mindent megtegyünk a megfelelő minőségű alvásért minden egyes éjszaka.

Alvás klímával – milyen hőmérséklet az ideális?

Testünk hőmérséklete, továbbá a környezeti hőmérséklet is nagyfokúan befolyásolja pihenésünket.

Amennyiben alvás közben a szobai hőmérséklet nagyon alacsony, illetve túl magas, akkor az alvás minősége már nem lesz megfelelő. Számos tanulmány mutat rá arra, hogy az alvásra igénybe vett helyiség hőmérséklete az egyik legszámottevőbb tényező, amennyiben pihenésünk fontos számunkra. Az optimális eredmény eléréséhez nyújt segítséget az alvás klímával.

Szakértők szerint a legideálisabb hőmérséklet 18-19 fok körül van. Ahogy minden élőlény, úgy az emberek is rendelkeznek egy 24 órás „napi biológiai órával”, más néven cirkadián ritmussal. Ez nagymértékben befolyásolja a hőháztartásunkat, de a viselkedési, illetve a fiziológiai folyamatainkat is. Mielőtt bebújnánk az ágyba, testünk hőmérséklete már ezelőtt csökkenésnek indul, és ez a folyamat nagyjából reggel 5 óráig nem is áll meg. Ilyenkor felszíni ereink kitágulnak, ezáltal több hőt tudunk leadni a környezetünkbe. Ez az alacsonyabb testhőmérséklet az, ami miatt nyáron sokkal érzékenyebbek vagyunk a nagy melegre, és ezért gyakoriak nyáron az álmatlan éjszakák.

Számos kutatás bizonyítja, hogy az alvásra használt szoba túlságosan is hideg hőmérséklete jelentősen befolyásolja az alvásunk minőségét, ezért pár alapvető szabályt érdemes szem előtt tartani:

  • A klíma által befújt levegő hőmérsékletét legfeljebb 5-7 fokkal érdemes kevesebbre beállítani a kinti hőmérséklethez képest
  • Fontos, hogy az ébredést megelőzően 20-22 fok legyen a szobai hőmérséklet – Használjuk a a klíma időzítő funkcióját ennek eléréséhez
  • Kerüljük el a klímaberendezést által kifújt levegő saját magunkra való irányítását
  • A klímaberendezés évenkénti minimum kétszeri karbantartásával elérhető az egészséges működés
  • Amennyiben ébredésünk után azt tapasztaljuk, hogy bőrünk száraz, vagy orrunk bedugult, úgy állítsuk magasabb hőmérsékletre a klímát, és alacsonyabbra a befúás erősségét